Gewetensbezwaarden

INHOUD 1. Een brochure 2. Over eerherstel van dienstweigeraars t.t.v. de dekolonisatieoorlog in Indonesiƫ (14 juni 2013) 3. Werkgroep Gewetensbezwaarden Militaire Dienst (Vredesspiraal 2022 nr.2) Lees verder

 

 

 

 

1. Over dienstplicht/-weigeren, lees deze brochure.

 

2. Over EERHERSTEL van Indiëweigeraars

Op 1 oktober j.l. schreef Kerk en Vrede een brief aan minster Brekelmans betreffende het (posthume) eerherstel voor hen die de dienst tijdens de koloniale oorlog in Indonesië weigerden, zogeheten Indië weigeraars

Hier vindt u deze brief.

En hier het antwoord van de minister van 14 november j.l.

Wordt vervolgd...

 

3. WERKGROEP GEWETENSBEZWAARDEN MILITAIRE DIENST

Militaire dienstplicht in Nederland (uit Vredesspiraal 2022 nr.2)

De oorlog in Oekraine heeft op nadrukkelijke wijze weer het begrip ‘dienstplichtigen’ teruggebracht. In het Russische leger werden deze soldaten veelvuldig naar het front gezonden, terwijl in Oekraine er veel nadruk lag op de ‘plicht’ waardoor jongens en mannen die mogelijk konden deelnemen aan de strijd aan de grens het vertrek werd geweigerd… Hoe zit dan eigenlijk in ons land?

Auteur: Leen van den Herik, redacteur en dienstplichtig militair opkomst:1972-juni

Hoe het was

Tot mei 1997 werd iedere Nederlandse jongen opgeroepen om zich te komen melden voor een lichamelijke en geestelijke keuring voor het vervullen van de militaire dienstplicht van circa 15 maanden.

Deze keuring te midden van leeftijdsgenoten kreeg bij mij ook wel een bijzondere lading door de vele verhalen en suggesties die door mede-keurlingen werden verteld op welke wij er kans was op een mogelijke afkeuring! De eenvoudigste was het beroep op ‘broederdienst als je al twee broers had die deze plicht hadden vervuld. Verder bleken er tal van minder gewenste aandoeningen en geaardheid te zijn die zelfs konden leiden tot het meest negatieve kwalificatie S5. In hoeverre dat in je latere maatschappelijk loopbaan ook negatief zou gaan werken werd daarbij niet vermeld.

Naast de lichamelijke en geestelijke keuring werd tevens een overzicht gemaakt van opleiding en vaardigheden ivm de voor het leger meest geschikte stationering. Daarvan had ik geen enkele verwachting omdat ik met mijn administratieve opleiding voorbestemd leek te zijn voor de afdeling administratie bij de Landmacht. En had dit dan ook als voorkeurplaats opgegeven…

Op basis van de keuring werd dan in het 20e levensjaar de ‘uitverkorene’ opgeroepen om zich te melden bij een legeronderdeel dat paste bij zijn gebleken geschiktheid.

Echter ook mijn poging tot meedenken met de defensiestructuur liep op niets uit, want net als mijn klagenoten met hun meest creatieve voorkeuren, werd ook mijn ‘logische’ plaatsing genegeerd en bleek ik voorbestemd voor de Luchtmacht met een te volgen technische opleiding; Een poging om van deze onderbetaalde en geschoffeerde positie iets beters te maken door mij op te geven voor de piloten-opleiding liep vast op het her-keuringsresultaat ongeschikt als officier! Dus dan maar na mijn diploma naar Schaarbergen en na zes weken soldaatje-spelen ook nog eens zes weken theoretische radartechniek, gevolgd door twee maanden praktijkstage bij mijn toekomstige NAVO-legeronderdeel in Duitsland. Een jaar later mocht ik wegens beoogde studie vervroegd de dienst verlaten en als Luchtmacht-specialist hoefde ik ook niet op herhaling te komen; kortom: klus geklaard.

Er waren er ook weldenkende jonge mannen die oorlog absoluut verwierpen en ook niet mee wilden doen aan de voorbereiding hierop. Ze hadden daarom ook principiële bezwaren tegen het omgaan met wapens en ander oorlogstuig en meldden zich af als ‘dienstweigeraar’. Dat had tot gevolg dat er vervangende dienstplicht moest worden vervuld, werd deze geweigerd dan werd een gevangenisverblijf in het vooruitzicht gesteld.

Een van deze weldenkende jongemannen zal in een later artikel zijn ervaring hiermee ook aan ons doorgeven!
Hoe het gaat worden

Momenteel ontvangt iedere jongen die 18 jaar wordt bericht over zijn inschrijving als ‘dienstplichtige’, echter met de toevoeging dat dit is opgeschort en dat effectuering dus (nog) niet aan de orde is. Niet alleen de nabijgekomen oorlog, maar vooral ook de al jarenlange personele krapte in de Nederlandse krijgsmacht, hebben het onderwerp ‘dienstplicht-reactiveren’ weer op menige politieke agenda gezet. CDA-er Derk Boswijk zei hierover voorjaar 2022 in een televisie-programma dat dan eerder moet worden gedacht aan een vorm van dienstrecht naar Zweeds of Noors model, waarbij ook meer zou worden gelet op de ontwikkeling van de betreffende jongeren < ook meisjes niet te vergeten> als een vorm van ‘School of life’, maar een nadrukkelijk belang van het leger werd daarbij zeker niet ontkend!!

Kerk en Vrede zal nauwgezet alle ontwikkelingen rond de dienstplicht en de beoogde invulling hiervan blijven volgen en analyseren, ook om hen die concreet kiezen voor vrede en tegen oorlog niet te vergeten en waar nodig met raad en daad bij te staan! Daarom zal zij in samenwerking met andere dienstplicht-kritische personen en organisaties via de VredesSpiraal, nieuwsbrieven en website blijvend informatie aanbieden aan dienstplichtigen over wat er kan worden gedaan… en hoe te handelen indien…

Bron: Nooit tegen ons geweten, Kerk&Vrede i.s.m. Narratio, Gorinchem

Veel informatie is ook te vinden bij Wikipedia, trefwoord dienstplicht’ en overheids info op: https://puc.overheid.nl/mrt/doc/PUC_271399_11/1/

 

 

Klap in

Nieuws

Kerk en Vrede en Trouw

In Trouw stond gisteren een column van Leonie Breebaart waarin Kerk en Vrede op een onheuse wijze op de korrel werd genomen.

Hier treft u de betreffende column aan, "Het verschil tussen vrede en rechtvaardige vrede".

De column gaf aanleiding tot een ingezonden brief die vanmorgen in Trouw te lezen stond, helaas op enkele voor ons essentiële punten ingekort...

 

Lees verder
Hoeveel wordt er wereldwijd uitgegeven aan bewapening?

In Al Jazeera staat een leerzaam overzicht van de uitgaven die wereldwijd worden gedaan aan bewapening. Dat is altijd weer schokkend: de torenhoge bedragen waar het dan om gaat en hoe de diverse landen zich daarbij t.o.v. elkaar verhouden.

Lees verder
No other land... Naar de bioscoop!

De film No Other Land van twee Palestijnse en een Israëlische regisseur laat zien dat de Israëlische dreiging en vernietiging al decennialang het dagelijks leven is van de Palestijnse bevolking in Masafer Yata op de Westelijke Jordaanoever.

Lees verder

Agenda

22 februari 2025 STEENTJE VOOR STEENTJE - Draag een steentje bij voor het klimaat

Zaterdag 22 februari 11 uur
HES Bulk Terminal
Westelijk havengebied
Amsterdam

 

t.b.v. milieu en mensenrechten

Lees verder
24 februari 2025 Drie jaar oorlog. Protesteer mee op het Spui maandag 24 februari

Ook in 2025 gaat Stop de Oorlog Amsterdam door met vredesacties tegen de oorlog in Oekraine.

Lees verder
9 maart 2025 Actieconferentie Nieuwe Vredesbeweging

Op zondag 9 maart van 13-17 uur in Ru Paré (Amsterdam).

In deze actie- en netwerkconferentie bespreken we onze ideeën en acties en gaan we samen aan het werk.

 

Lees verder